Dietetyczne placki to zdrowsza wersja tradycyjnych pancakes. Używając mąki z pełnego przemiału zamiast białej zyskujemy cenny błonnik i białko- po takim posiłku nie wpadnie nam do głowy chęć na coś słodkiego przez kilka dobrych godzin do następnego posiłku, a to wszystko dzięki uczuciu sytości. Zamiast jajka warto wybrać rozdrobnionego banana, który naturalnie posłodzi śniadaniowe placuszki.
*1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
*1 łyżeczka sody
*1 łyżeczka cynamonu
*1 dojrzały banan
*1 szklanka mleka
*2 łyżki masła, roztopionego
1. Suche składniki (mąka, soda, cynamon) wymieszać, dodać mokre (mleko, masło, miód i rozdrobniony widelcem banan), znów połączyć.
2. Na patelnię wylewać po łyżce ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Zjadając wszystkie 10 pancakes pochłaniasz:
777 kcal 30 g białka 130 g węglowodanów 13 g tłuszczu
Decydując się na jednego placka zjesz:
77 kcal 3 g białka 13 g węglowodanów 1 g tłuszczu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz