Batony bakaliowe czy też inaczej orzechowe ciasteczka bez pieczenia to superzdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy. Choć zawierają sporo kalorii to żadna z nich nie jest pusta i zbędna- wysoka zawartość tłuszczu w przewadze z nienasyconymi kwasami to spora dawka składników mineralnych dla włosów, skóry i paznokci, a także mózgu i układu nerwowego. Są więc świetną przekąską dla pracujących umysłowo- wypróbuj je, szczególnie jeżeli większość dnia spędzasz za biurkiem!
*2 łyżki niesłodzonego mleka zagęszczonego
*50 g płatków migdałowych
*50 g orzechów laskowych
*25 g sezamu
*25 g siemienia lnianego
1. Orzechy posiekać dość grubo.
2.Na suchą patelnię wsypać bakalie, lekko podprażyć przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
3. Miód i mleko zagęszczone zagotować, dodać bakalie i wymieszać.
4. Masę przełożyć na papier do pieczenia tworząc ścisłą warstwę, przykryć drugą warstwą papieru i obciążyć, na przykład deską do krojenia. Odstawić do stężenia na minimum pół godziny. Podzielić na pojedyncze ciasteczka.
4. Masę przełożyć na papier do pieczenia tworząc ścisłą warstwę, przykryć drugą warstwą papieru i obciążyć, na przykład deską do krojenia. Odstawić do stężenia na minimum pół godziny. Podzielić na pojedyncze ciasteczka.
Bakaliowy blat ciasteczek to około:
1016 kcal 28 g białka 30 g węglowodanów 83 g tłuszczu
Jedno 20 ciasteczek dostarcza:
51 kcal 1,5 g białka 1,5 g węglowodanów 4 g tłuszczu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz