sobota, 11 października 2014

Szybkie ciasteczka orzechowe

Batony bakaliowe czy też inaczej orzechowe ciasteczka bez pieczenia to superzdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy. Choć zawierają sporo kalorii to żadna z nich nie jest pusta i zbędna- wysoka zawartość tłuszczu w przewadze z nienasyconymi kwasami to spora dawka składników mineralnych dla włosów, skóry i paznokci, a także mózgu i układu nerwowego. Są więc świetną przekąską dla pracujących umysłowo- wypróbuj je, szczególnie jeżeli większość dnia spędzasz za biurkiem!

*3 łyżki (30 g) miodu 
*2 łyżki niesłodzonego mleka zagęszczonego
*50 g płatków migdałowych
*50 g orzechów laskowych
*25 g sezamu
*25 g siemienia lnianego

1. Orzechy posiekać dość grubo. 
2.Na suchą patelnię wsypać bakalie, lekko podprażyć przez około 2 minuty, ciągle mieszając. 
3. Miód i mleko zagęszczone zagotować, dodać bakalie i wymieszać.
4. Masę przełożyć na papier do pieczenia tworząc ścisłą warstwę, przykryć drugą warstwą papieru i obciążyć, na przykład deską do krojenia. Odstawić do stężenia na minimum pół godziny. Podzielić na pojedyncze ciasteczka. 

Bakaliowy blat ciasteczek to około:
1016 kcal  28 g białka 30 g węglowodanów 83 g tłuszczu

Jedno  20 ciasteczek dostarcza:
51 kcal  1,5 g białka 1,5 g węglowodanów 4 g tłuszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz