sobota, 3 stycznia 2015

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem

Jeżeli masz 15 minut na zrobienie obiadu, to pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem odłóż na wolny dzień. Chociaż przygotowanie pierogów nie wymaga to żadnych specjalnych umijętności, to potrzeba na to trochę więcej czasu niż poniedziałkowy odcinek 'Na wspólnej'. Efekty będą za to znacznie bardziej pożyteczne i zbliżą Cię do płaskiego brzucha znacznie bardziej, niż wieczór przed telewizorem!


* 80 g mąki pszennej
* 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
* około 1/3 ciepłej wody

1. Mąkę zalać wodą i zagnieść gładkie ciasto, wyrobić przez jakieś 5 minut.
2. Odłożyć ciasto na kwadrans, przykryte ściereczką.
3. W tym czasie przygotować farsz.

* 200 g szpinaku
* 2 duże ząbki czosnku
* 100 g chudego twarogu
* szczypta pieprzu

4. Szpinak rozdrobnić i udusić z odrobiną wody pod przykryciem.
5. Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz i twaróg.
6. Ciasto wałkować, wykrawać szklanką koła, nakładać farsz i zlepiać.
7. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2- 3 minuty, odcedzać.

Jeden z 15 starannie ulepionych pełnoziarnistych pierogów ze szpinakiem zawiera:
50 kcal 4 g białka 8 g węglowodanów 0,5 g tłuszczu


2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie ... Z wielką ochota bym się skusiła na takiego pierożka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń