piątek, 17 października 2014

Dietetyczne ciasteczka owsiane

Dietetyczne ciasteczka owsiane sprawdzą się jako śniadanie- popijane ciepłym mlekiem albo drugie śniadanie na wynos, do szkoły i pracy. Sycą na długo i mają zbitą, owsianą teksturę. Smak dietetycznych ciasteczek prawie bez tłuszczu możesz zmieniać dodatkami, chociażby przyprawą do piernika, rodzynkami.

* 3 szklanki (300 g) płatków owsianych
* 150 ml soku jabłkowego
* 30 g suszonych jabłek
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka cynamonu

1. Suszone jabłka drobno pokroić.
2. Wymieszać suche składniki- płatki owsiane, jabłka i cynamon, dodać mokre- olej i sok.
3. Masę przełożyć do 15 foremek do babeczek lub uformować ciasteczka owsiane na papierze do pieczenia.
4.  Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.



Pełna blacha dietetycznych ciasteczek to odpowiednik:
1300 kcal 42 g białka 190 g węglowodanów 31 g tłuszczu

Jedno ciasteczko owsiane zawiera około:
85 kcal 3 g białka 13 g węglowodanów 2 g tłuszczu

2 komentarze: