Dietetyczne naleśniki bez jajek, tłuszczu i mąki to ostatnio moje ulubione słodkie śniadanie. Dostarczają sporo białka i węglowodanów złożonych, dzięki czemu sycą aż do pory obiadowej. W smaku są delikatniejsze i mają nieco ciemniejszy kolor od tradycyjnych naleśników z białej mąki. Owsiane naleśniki dobrze sprawdzają się też na zimno, w formie przekąski na drugie śniadanie.
* 1 (100g) szklanka płatków owsianych
* 2 łyżki (10 g) siemienia lnianego
* 300 ml mleka
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1. Płatki, siemię lniane i proszek do pieczenia zmiksować na mąkę.
2. Dolać mleko i wymieszać na gładką masę. Odstawić na 5 minut, aż lekko zgęstnieje.
3. Naleśniki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, na złoty kolor.
* 200 g chudego twarogu mielonego
* 1 łyżka (10 g) miodu
* miąższ z 1/2 laski wanilii
4. Twaróg wymieszać z miodem i wanilią, nadziewać i składać naleśniki.
Połowa porcji, czyli trzy dietetyczne naleśniki to:
330 kcal 33 g białka 41 g węglowodanów 5 g tłuszczu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz