Musli z jogurtem to moje ulubione dietetyczne śniadanie. Zamiast cukrowych ulepków ze sklepu wybrałam domowe musli- podprażoną mieszankę płatków z wybranymi orzechami. Dopasuj do siebie mus jogurtowy, zastępując banany musem z jabłek czy brzoskwiń. Warto też zabrać takie śniadanie na wynos i zjeść po drodze, jeśli w przed wyjściem z domu braknie czasu.
* 1/3 szklanki (35 g) płatków owsianych
* 2 łyżki (15 g) otrębów pszennych
* 1 łyżka płatków migdałowych
* szczypta cynamonu
1. Na suchej patelni podprażyć płatki i otręby razem z cynamonem przez kilka minut.
* 1/2 (50 g) dojrzałego banana
* 150 g jogurtu naturalnego
* 1 łyżka soku z cytryny
2. Banana rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami.
3. Mus bananowy przełożyć do miseczki i obsypać śniadaniowym musli.
Porcja dietetycznego śniadania zawiera:
344 kcal 16 g białka 44 g węglowodanów 9 g tłuszczu
nie ma to jak domowe płatki. i zdrowsze, i smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuń